Tunisien - El Jem

Nikon D90 + Nikkor 18-105/3,5-5,6 VR
 
Måndag i Tunisien.
Klockan ringde redan vid halv fem på morgonen då vår buss till tvådagarsturen skulle komma till hotellet klockan 06:00.
Första stoppet blev El Jem, den stora amfitatern från romartiden som jag tjatat om att vi måste besöka i flera månader innan vi åkte iväg till Tunisien. Amfiteatern är den tredje största efter Colosseum i Rom och Capua. Den byggdes runt cirka år 230-238 och användes mestadels till gladiatorspel. Tyvärr förstördes ena sidan av amfiteatern av muslimerna för väldigt länge sedan, vilket gav det stora "hålet" i teatern. Dessutom fick även tyskarna för sig att släppa lite bomber på byggnaden under andra världskriget, vilket resulterade i en raserad vinge som man sedan delvis lät bygga upp igen.
 
Kan säga att det var en mäktig känsla att gå nerför de smala trapporna till våningen under själva scenen. Det var nämligen här som gladiatorerna förberedde sig inför sina fighter, samt där bland annat lejonen hölls. När gladiatorerna var redo hissades de uppför en ramp, genom det hål som numera är täckt av galler. De kom alltså upp i mitten av arenan där de uppemot 35 000 åskådarna satt bänkade längs raderna, uppdelade efter klasstillhörighet. Längst ner de rikaste, sedan medelklassen, och de fattigaste längst upp. Fick lite flashbacks från filmen Gladiator när man stod där nere i mitten faktiskt, och insåg att här har massor av människor och djur fått sätta livet till för länge sedan.
 
Kort och gott - El Jem var fantastiskt! Och detta var bara första stoppet av väldigt väldigt många. :)

Japp, jag bor här!

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback

Hej!
Cecilia heter jag och jag är en tjej på 29 år, bosatt i ett rött radhus i Härnösand där jag bor tillsammans med min sambo Mattias.

Mina inlägg här kommer till stor del att förmedlas genom bilder då fotograferingen ligger mig mycket varmt om hjärtat. Kameran följer mig i stort sett överallt! :)